Veilingmeester:

“Kicken als een trekkerveiling top gaat”

  1. Home
  2.  » Referentie Vakblad Boerderij

De combinatie taxeren en veilen van machines maakt hem tot een echte specialist.

Als boerenzoon uit de Noordoostpolder schoof Stef Hooijman op van de technische kant naar de commerciële kant. Hij is nu hoofd agrarische taxaties en veilingen bij Troostwijk Auctions & Valuations. “Door mijn achtergrond heb ik kennis van trekkers en machines én van landbouw.”

Bent u vooral veilingmeester, of toch taxateur?
“De veilingen verlopen uitsluitend via internet. Ik ben ervoor verantwoordelijk dat zo’n veiling goed verloopt en correct wordt afgehandeld. Daarnaast doe ik taxaties, voor bijvoorbeeld het in- of uittreden van één van de vennoten, aan- of verkoop van het bedrijf, het splitsen van samenwerkingsverbanden, de Belastingdienst en de pandhouder.”

Hoe bent u in dit werk terechtgekomen?
“Ik ben een boerenzoon uit de Noordoostpolder. Na mijn opleidingen was ik monteur, chef werkplaats, en geleidelijk ben ik meer opgeschoven naar de commerciële kant. In 1986 verruilde ik de overall voor de combinatie van verkoop en bedrijfsleider. Ik bleek me goed te redden met het inschatten van de waarde van gebruikte machines. Toen haalde ik al snel een beëdiging als taxateur voor agrarische zaken. Ik deed taxaties buiten werktijd, als hobby; daar bleek vraag naar. En ik had er lol in.

Ik kwam gaandeweg in contact met Troostwijk. Dat deed destijds nog niet zo veel in de agrarische sector als nu, maar ze zagen wel de behoefte. Van het zo nu en dan freelance taxeren voor Troostwijk Valuations – en wat hand- en-spandiensten – werd dat uiteindelijk een carrièreswitch van verkoper naar veilingmeester en taxateur.”

Wat maakt u tot specialist?
“Levenservaring, kennis, kunde en vertrouwen zijn de basis. Door mijn achtergrond heb ik kennis van trekkers en machines, van landbouw. En ik spreek de taal van de ondernemer. Veilen en taxeren is een serieuze zaak. Mensen dragen vaak letterlijk hun levenswerk aan mij over. Dat doen ze alleen als ze weten dat ik hun situatie goed inschat, en we op gelijkwaardig niveau met elkaar kunnen praten. Het unieke van mijn werk bij Troostwijk is dat ik dagelijks zie wat machines werkelijk internationaal opbrengen. Dat is wat anders dan de vraagprijs die er op een website bij staat! Maar ook: de wet- en regelgeving kennen, en om kunnen gaan met verschillende waardedefinities. Executiewaarde, liquidatiewaarde, onderhandse verkoopwaarde, bedrijfswaarde, actuele waarde. Wie kent de verschillen?”

Wat maakt uw dag?
“Machines zijn leuk, maar het gaat om de mensen. Mijn dag is top als ik bij een goed georganiseerd bedrijf ben geweest. Echte ondernemers die weten waar ze mee bezig zijn, dat geeft mij energie. Maar de echte kick krijg ik wanneer een taxatie en veiling perfect is verlopen, en de opbrengst de verwachting overtreft. Dan zie je de eigenaren zweven. En dan zit ik ook even op een wolk.”

Martin Smits freelance redacteur

TAXATIES VAN UW LANDBOUWMACHINES, GWW INFRA MATERIEEL EN BEDRIJFSINVENTARISSEN.